4. joulukuuta 2013

Joulun tuoksuja

Hajumuisti on ihmeellinen. Tiedän tarkalleen, miltä talvi tuoksuu, mutten osaa pukea sitä sanoiksi. Sen haistaa vain kerran vuodessa, ja silloin pitää oikein pysähtyä nauttimaan siitä. Muistan samaten, miltä mummolassa tuoksui. 
Flickr: DanielaUrbano


Muisti toimii kuitenkin vielä voimakkaammin toisin päin: tuoksut tuovat mieleen paikkoja, ihmisiä ja tilanteita. Piparien leipomisesta tuleva tuoksu lienee monelle viimeistään herätys joulun lähestymisestä. Voimme ottaa kuitenkin varaslähdön ennen pipareita.

Muutama vuosi sitten jossain ilmaislehdessä oli ohje pikkujouluviemisiksi: glögiainekset. Pienet maustepussukat tuovat keittiöön mahtavia joulun tuoksuja jo pussitusvaiheessa. Samalla tulee katsottua leivontakaappi tai -hylly läpi muita joulun leipomuksia silmällä pitäen. Minä ainakin löydän joka joulu pari kanelipussia kaapista.

Sekoitukset voi tehdä oman maun mukaan (tai sen mukaan, mitä kaupan leivontahyllystä löytyy). Kannattaa pitää silmällä myös joulumarkkinoita maustemyyjien varalta.

Flickr: Lorenna512
 Tarvitset:
- sellofaania
- kirkasta teippiä
- sakset
- jouluista nauhaa tai narua
- paperia ja kynä
- tähtianiksia
- kanelitankoja
- kokonaisia neilikoita
- kardemumman siemeniä.

Leikkaa sellofaanista leipälautasen kokoinen ympyrä. Jaa mausteita (muutamia) keskelle ja muotoile pussiksi. Kiinnitä tarvittaessa teipillä. Kirjoita oma glögiohjeesi kauniisti pienelle paperille, kääri se rullalle ja solmi rusetilla kiinni pussukkaan.

Tässä vielä esimerkki ohjeesta:

Glögiaineksia
Tässä pussukassa on tähtianiksia, kanelitanko, kokonaisia neilikoita ja kardemumman siemeniä. Kiehauta nämä mausteet litrassa vahvaa, juotavaksi laimennettua omena- tai marjamehua. Siivilöi kotiglögi ennen tarjoilua. Nauti mieluiten kynttilänvalossa.

Ovela kyläilijä tietenkin tuo mehun mukanaan siinä toivossa, että pääsisi heti maistamaan!

Jouluntuoksuisin terveisin,
Pikku-Anne

Ei kommentteja: