14. joulukuuta 2013

Pipareita!

Lauantai on mainio leipomispäivä! Toivottavasti teit piparitaikinan jo eilen jääkaappiin tekeytymään. Itse tehdyillä pipareilla ja kaupan pipareilla ei ole mitään yhteistä.

Minä pidän kamalasti piparkakkutaloista. Olen väkertänyt sellaisia kotiin ja muuallekin vuosien saatossa. Joskus ne onnistuvat, joskus epäonnistuvat. Yhtä kaikki niiden tekeminen on hauskaa. 

Hyvää piparitaikinaa en hukkaa piparkakkutaloon. Harmittavan usein se nimittäin jää niin pitkäksi aikaa hyllyyn tai jollekin pikkupöydälle koristeeksi, että kun sitten tekee mieli haukata savupiipusta pala, tulee väkisinkin mieleen, että mitenköhän paljon pölyä tulee syöneeksi samalla. Taloprojekteihin käytän siis kaupan valmistaikinaa. Ei harmita ihan niin paljon, jos jääkin syömättä.

Tässä joitakin piparkakku"talojani" vuosien varrelta.

 Tähtikuusi on ihanan yksinkertainen malli. Tehdään vain paljon erikokoisia tähtiä, jotka sitten pinotaan ja kiinnitetään sokerilla päällekäin vähän limittäin. Latvatähti ja aimo tujaus tomusokeria viimeistelevät piparipuun. Huomaa myös taustalla sulamaan nostettu kinkku. Taisi jäädä jonain vuonna piparkakut melko myöhäisiksi!



 
Ensimmäinen ihan oikea ompelukoneeni oli Berninan 60-luvun vaaleanvihreä valurautainen monikymmenkiloinen hirmu. Olin niin iloinen pienestä vihreästä ompelukoneestani, että tein siitä eräs vuosi piparijäljitelmän. Harmillisesti piparitaikina ei tee oikeutta Berninan muodoille. Nyttemmin vanha työmyyräni on jo Mustankorkean kaatopaikalla, mutta lämpimät muistot ovat tallella!









Tämän piparitsasounan tein itse asiassa synnyinkodissani isäni kanssa. Aika hieno, eikö? Mallina käytimme aidon tsasounan kuvaa. Muistatko isä, jos luet tätä, mikä tämän pikkukirkon esikuva olikaan?









 Vertailun vuoksi pitää antaa esimerkki myös sellaisesta rakennusprojektista, joka ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan.

Ohjeessa oli kuva ihanasta maalaisromanttisesta aitasta. Omani näyttää siltä, että sitä pitää pystyssä reilujen nurkkakivien päällä enää mökin rakentajan luja toive. Tässä kuvassa kyseisestä edustusasunnosta näkyy muuten se parempi puoli.


Viimeiseksi esittelen tämänvuotisen työni. Tämä 2013-vuosimallin PC on varustettu lyömättömän hienolla ilmanvaihtojärjestelmällä, langattomalla hiirellä ja riittävän suurilla näppäimillä. Koska retro on muotia, esittelykuvaan valittiin näytölle kaikkien aikojen paras ajanvietepeli Tetris.

Näiden lisäksi olen tehnyt mm. Volvon asuntovaunuineen ja majakan. En malta tehdä enää perinteisiä mökkejä lainkaan!

Millaisen piparkakkutalon sinä teet tänä vuonna?

Joulumaustetuoksuisin terveisin,

Pikku-Anne


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Anne: Tsasounan esikuva on Kizin saarelta, missä vierailimme silloin kerran suvun Karjala-matkan yhteydessä. Onpa hieno pipari-PC- teillä, Henkka mahtaa olla liekeissä päästä kokeilemaan!