17. joulukuuta 2013

Kuusenkoristeita: neulottu pöllö

Hei!

Tänään neulotaan taas! Toivottavasti suurimmat neulelahjat ovat jo paketissa, eikä tule viimeisen yön kiirettä. Minä olen kyllä itse joutunut monesti miettimään, että onneksi on se viime tippa. Olisi monet sukat ja pipot jääneet antamatta ilman sitä.

Tämä neuletyö vaatii vähän jo osaamista, mutta on mukava välipala vaikka isommankin työn ohessa.

Kaksi pöllöä karkasi jo yläkertaan erään pikkuneidin lelukoppaan, mutta nämä kolme jäivät kuvaa varten. Kahdelta puuttuvat vielä silmät ja siivet, mutta neulottu osuus on jo valmiina. Söpöjä, eivätkö olekin?



Neulottu pöllö

Tarvitset:
langanjämiä (raidallisen pöllön saat useasta väristä tai raitalangasta)
sukkapuikot langan mukaan

Kuvan pöllöt on neulottu viime vuoden sukkalahjoista jääneistä sukkalanganjämistä puikoilla 3½. Pöllö neulotaan ilman saumoja ylhäältä alaspäin.

Luo 12 silmukkaa.
Neulo yhdelle sukkapuikolle 12 oikein. Käännä työ ja poimi silmukoiden takareunoista toiset 12 silmukkaa. Neulo ne oikein yhdelle tai kahdelle sukkapuikolle. 12 silmukasta muodostuu tiivis pitkulainen suljettu neule (24s). Neulo oikeaa suljettuna neuleena 3-4 kierrosta.

Korvat: nosta kierroksen alussa puikolle langankierto aivan aluksi luodusta silmukkarivistä nurjalta puolelta ja neulo kavenna se saman tien. Neulo 11 silmukkaa ja toista. Napataan siis työn alkusaumasta lanka, joka kiristää työn reunoihin kaksi lärpäkettä korviksi. (Lärpäke on se virallinen nimitys.)

Jatka oikeaa suljettuna neuleena, kunnes pöllön korkeus on seitsemisen senttiä. Aloita sitten kavennukset: neulo 1o, kavenna 2o yhteen, 1o, 2o yhteen. Toista kierroksen loppuun =16s. Neulo yksi kierros kaventamatta. Kavenna seuraavalla kierroksella kaikki silmukat 2o yhteen = 8s.

Työnnä esim. kynän avulla pöllöön täytteeksi vanua. Kavenna vielä neljä kertaa 2o yhteen ja vedä lanka loppujen 4 silmukan läpi. Kiristä ja päättele lanka.

Koristele pöllö haluamallasi tavalla, esim. huovalla tai napeilla. Joulukoristeeksi pöllö muuttuu saadessaan nauhan päälakeensa.

Hauskaa piiperrystä! Huomenna tehdään jo jotain vaarallisempaa!

Pöllöilyterveisin,

Pikku-Anne

Ei kommentteja: